Vloeren: gietvloeren en epoxyvloeren

Mooie vloeren zijn er in allerlei vormen. Tegenwoordig zijn vooral gietvloeren en epoxyvloeren erg populair. Vooral waar het gaat om de toepassingen in bedrijven en winkels. Al is de keuze voor deze vloeren ook voor woningen meer en meer gebruikelijk aan het worden. Dit komt natuurlijk niet in de laatste plaats doordat ze gemakkelijk in gebruik zijn. Ook zijn ze goed te passen in allerlei soorten interieurvormen. Omdat de mogelijkheden zo groot zijn, is het heel aantrekkelijk om eens te bekijken wat deze vloeren allemaal precies te bieden hebben. Aan de hand daarvan is de juiste keuze te maken.

De vele verschillende soorten

In de eerste plaats is het interessant om eens te kijken naar de vele verschillende mogelijkheden. Daar zijn er veel van als het om dit soort vloeren gaat. Gietvloeren zijn van verschillend materiaal. Het gaat dan lang niet alleen om epoxy. Het is daarom dus ook zaak om te kijken naar de vorm van gebruik van de vloer. Een gegoten vloer die bijvoorbeeld in een winkel komt, moet aan andere eisen voldoen dan een vloer die in een woonkamer komt. Met die kennis in het hoofd is het beter mogelijk om de juiste keuze te maken. Kennis van de verschillende eigenschappen helpt hier ook goed bij.

De uitstraling van de vloer

Wanneer het bijvoorbeeld gaat om een gietvloer voor in een winkel of in een woonkamer, dan moet die natuurlijk wel een fijn gevoel geven. Niet alleen de vorm van gebruik is dan belangrijk. Ook de uitstraling van de vloer is van groot belang. Denk bijvoorbeeld aan de populaire betonvloerlook of de grindvloerlook. Dit zijn vormen die veel gekozen worden. Wat veel consumenten echter niet beseffen is dat dit dan dus wel ook om een specifieke vloersoort gaat. Niet elke gietvloer is immers op dezelfde wijze te gebruiken. De voordelen en nadelen zijn soms in dat opzicht niet goed duidelijk.

Een vloer voor thuis

De keuze voor vloeren in deze vorm wordt vaak gemaakt wanneer een bepaalde look in het interieur wordt gezocht. Denk dan bijvoorbeeld aan de industriële look. De gegoten vloer past hier goed bij. Het doet denken aan fabrieksvloeren Het voordeel van de moderne gietvloer is dat deze is aan te brengen in verschillende kleuren. De mogelijkheden op dat vlak worden bovendien steeds groter. Daardoor is het ook mogelijk om er een persoonlijke tint aan te geven. Dat heeft de vloeren voor gebruik in de eigen woning ook alleen maar populairder gemaakt. Dat is echter niet de enige ontwikkeling die meespeelt op dit gebied.

Steeds gemakkelijker zelf aan te brengen

Het is steeds gemakkelijker om dit type vloeren zelf aan te brengen. Er zijn allerlei vormen van doe-het-zelf vloeren die te gieten zijn. Er wordt dan vaak een specifiek pakket geboden dat moet worden aangeschaft om te zorgen dat alles op de juiste wijze verloopt. Er kan dan zelf een mooie vloer worden gegoten. Hiervoor is natuurlijk wel een bepaalde mate van kennis en vaardigheid nodig. Daarom wordt wel nog altijd aangeraden om dit door een professioneel bedrijf te laten doen. Dit geeft een garantie op een goed resultaat. Zeker bij een lastige klus als deze is dat van groot belang.

Het gebruik van epoxy

Epoxyvloeren zijn niet per definitie de vloeren die in de eigen woning worden gebruikt. Het zijn eerder juist zo dat dit type gietvloer wordt gebruikt voor meer industriële toepassingen. Dit komt vooral doordat het materiaal een aantal belangrijke eigenschappen herbergt die juist op de werkvloer heel belangrijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan de mate van stevigheid. Denk ook aan de manier waarop de vloer beschermend tegen vloeistoffen werkt. Dit is natuurlijk vooral in zakelijke setting een belangrijk voordeel. Het is dus ook goed om dit eens wat nader te bekijken. Vooral ook waar het gaat om de toepassing.

Wat is epoxy?

Epoxy is een sterke kunststof. Dit wordt ook wel polymeer genoemd. Het is een product dat uit aardolie voortkomt. Het wordt niet alleen voor vloeren gebruikt, maar ook voor allerlei andere toepassingen. Het voordeel van epoxy is dat het zeer hard is. Dat is ook de reden waarom het door de jaren heen meer en meer populair is geworden voor gebruik op de vloer. Aan de hand van het gebruik van deze stof als coating is te zorgen dat er veiliger op de vloer te werken is. Dat maakt het vooral voor bedrijven heel aantrekkelijk om hiervoor te kiezen als optie.

Gebruik als coating

Epoxy gebruiken als vloercoating is een goede manier om het maximale eruit te halen. Door deze coating op een industriële vloer aan te brengen kan direct genoten worden van de beschermende werking die ervan uitgaat. Zelfs wanneer met gevaarlijke stoffen zoals chemische stoffen of zuren wordt gewerkt kan epoxy hier goed tegen beschermen. Als deze erop vallen is het op te ruimen zonder verdere schade. Dat maakt deze vorm van vloercoating juist ook zo bijzonder ten opzichte van alle andere vloersoorten. Een sterke vloer wordt er alleen maar nog sterker van na aanbrengen. Daarnaast is er bovendien ook nog een voordeel op een heel ander vlak te ervaren door de coating.

Sterker dan ooit

Het voordeel van epoxy als coating is dat het erg sterk is. Dit wordt bedoeld in de zin van draagkracht. Een vloer die een vloercoating heeft gekregen, zal zware machines en dergelijke gemakkelijk kunnen dragen. Dit is dus ook een goede optie als een gietvloeren renovatie wordt uitgevoerd. Dan is het fijn om te weten dat de goede en sterke vloer via deze methode nog beter en sterker kan worden. Dit is ook precies de reden waarom dit werkplaatsen en fabriekshallen zo populair is om te gebruiken. Daar is draagkracht een belangrijke eigenschap.

Op de juiste wijze aanbrengen

Of het nu geheel nieuw wordt aangebracht, of als gietvloeren renovatie, het is wel belangrijk dat het op de juiste wijze wordt gedaan. Dat komt omdat epoxy wat stugger is dan andere soorten gietvloeren. Om die reden is het bijvoorbeeld belangrijk dat de vloer waarop het wordt aangebracht goed egaal is. Dit is de manier om te zorgen dat de coating goed wordt gegoten en er optimaal van de voordelen wordt genoten. Dit hoeft geen probleem te zijn. Het is echter wel altijd belangrijk om hier dus wel goed op te letten bij het aanbrengen ervan.